Make your own free website on Tripod.com

rethimno.gif (2690 bytes)

Το Ρέθυμνο

Το Ρέθυμνο με 18.000 κατοίκους είναι η μικρότερη από τις τρεις ιστορικές πόλεις της Κρήτης. Η Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου λόγω της ιστορίας της, έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θυμίζουν μεσαίωνα. Χαρακτηριστικό είναι το Ενετικό λιμάνι με τα γραφικά μαγαζάκια και τα ψαροκάικα να συμπληρώνουν το τοπίο. Στον βόρειο βραχίονα του λιμανιού υπάρχει ένας Τούρκικος Φάρος. Στην πλατεία Πετυχάκη υπάρχει η κρήνη Ριμόντι που κατασκευάστηκε το 1588 και ανακατασκευάστηκε το 1626. Το σχέδιο της κρήνης είναι μοναδικό, το νερό τρέχει από κεφάλια λιονταριών και υπάρχουν τέσσερις κίονες με κορινθιακού τύπου κιονόκρανα. Στην μέση υπάρχει το έμβλημα των Ριμόντι. Κοντά στο λιμάνι βρίσκεται ένα πανέμορφο Ενετικό κτίριο του 16ου αιώνα και ονομάζεται Λόντζια. Στην Ενετοκρατία Loggia ονομάζονταν τα κτίσματα που ήταν χώροι συζήτησης των ευγενών για την πολιτική, το εμπόριο και την οικονομία. Ήταν όμως παράλληλα και χώροι ψυχαγωγίας αφού εκεί παίζονταν τυχερά παιχνίδια.

Ο φάροςΤο θρησκευτικό στοιχείο δεν μπορεί να λείπει από την πόλη του Ρεθύμνου. Έτσι έχουμε την εκκλησία η Κυρία των Αγγέλων ή Μικρή Παναγιά όπου είναι τρίκλιτη χωρίς τρούλο. Κτίστηκε στα τέλη της Ενετοκρατίας και είναι αφιερωμένη στη Μαρία Μαγδαληνή. Ακόμα υπάρχει ο μητροπολιτικός ναός " των Εισοδίων της Θεοτόκου" ή " Μεγάλη Παναγιά". Κτίστηκε το 1834 με πρότυπο τον ναό της Ευαγγελίστριας στην Τήνο. Στο εσωτερικό της αξιοθαύμαστα είναι η βυζαντινή εικόνα της Παναγιάς του Πάθους και το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Το 1889 χτίστηκε το καμπαναριό της εκκλησίας με κόκκινους ορθογώνιους πωρόλιθους. Κοντά στην εκκλησία αυτή βρίσκεται το Μητροπολιτικό Μέγαρο, ένα νεοκλασικό κτίριο με εντυπωσιακή συμμετρική πρόσοψη. Έχουμε ακόμα την εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου που είναι μονόκλιτη βασιλική με ένα αξιοθαύμαστο παρεκκλήσι. Εκεί κοντά βρίσκεται και το Τούρκικο σχολείο.
Την γενική άποψη της πόλης έχει επηρεάσει και η εποχή της Τουρκοκρατίας. Το τζαμί Νεραντζέ που ήταν το καθολικό Santa Maria του Αυγουστινιανού μοναστηριού έχει ένα εντυπωσιακό μιναρέ που κτίστηκε το 1890 και σήμερα στεγάζει το Ωδείο. Υπάρχει και το τζαμί του Καρά Μουσά Πασά με τη θολωτή του κρήνη που ήταν η βενετσιάνικη Μονή Αγίας Βαρβάρας και σήμερα στεγάζεται η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Ακόμα το τζαμί Μεγάλης Πόρτας Βελή Πασά.

Φρούριο ΦορτέτσαΈνα εντυπωσιακό κτίσμα που είναι χαρακτηριστικό για την πόλη του Ρεθύμνου είναι η Φορτέτσα. Πρόκειται για ένα φρούριο που κτίστηκε μεταξύ των ετών 1571 - 1600 στο λόφο Παλαιόκαστρο. Χτίστηκε από τους Ενετούς και περιλαμβάνει ένα προμαχώνα στην ανατολική πλευρά και τρείς στην νότια πλευρά καθώς και επιπρομαχώνες. Η κεντρική πύλη βρίσκεται στα ανατολικά και υπήρχαν ακόμα δύο βοηθητικές πύλες, στα βόρεια και δυτικά, για την παραλαβή τροφίμων και πολεμοφοδίων. Στα κτίσματα που υπάρχουν παρατηρούμε την εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου, μονόκλιτη με θόλο. Μέσα στο φρούριο υπάρχουν διάσπαρτες δεξαμενές νερού που χρησίμευαν για την υδροδότησή του. Στην νότια πλευρά βρίσκονταν τα καταλύματα των στρατιωτών καθώς και η αποθήκη του πυροβολικού και ο χώρος φύλαξης των κανονιών. Στην βόρεια πλευρά βρίσκονταν οι πυριτιδαποθήκες καθώς οι ισόγειες και υπόγειες αποθήκες. Στο κέντρο βρισκόταν ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου που ύστερα μετατράπηκε σε τζαμί από τους Τούρκους. Η θέα από το φρούριο είναι κάτι το μοναδικό, μέσα στο φρούριο έχει κατασκευαστεί ένα μικρό θέατρο όπου φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Διασχίζοντας τους δρόμους της παλαιάς πόλης θα δεί κανείς αρκετά νεοκλασικά κτίρια εκτός από τα παλαιότερα κτίρια που αναφέρθηκαν. Η νέα πόλη είναι η συνέχεια της παλαιάς προς το νότο. Διαθέτει σύγχρονα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που κάνουν την διαμονή των πολλών επισκεπτών κάθε χρόνο ευχάριστη.