Πανοραμική Άποψη των Χανιών

 

Τα Χανιά, με πληθυσμό 80.000 κατοίκους είναι μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. Η πόλη είναι κτισμένη στο βάθος του κόλπου των Χανίων στη θέση της αρχαίας Κυδωνίας σύμφωνα με την ιστορία της πόλης. Το όνομα της το έχει πάρει από τους Άραβες. Από το μακρινό παρελθόν τους, σώζονται ως τις μέρες μας αρκετά μνημεία, χαρακτηριστικά της κάθε εποχής, που μας μιλούν για την ιστορική πορεία, της πόλης αυτής, που αριθμεί ζωή χιλιετηρίδων.

Το παλιό λιμάνιΤα σημερινά Χανιά διακρίνονται στην παλιά και στη νέα πόλη, δένοντας αρμονικά το παλιό με το νέο, το ιστορικό παρελθόν με το ζωντανό παρόν της πόλης. Η παλιά πόλη βρίσκεται γύρω από το παλιό λιμάνι και περιλαμβάνει τις συνοικίες Τόπ Χανά ή Τοπανά, Εβραϊκή, Σαντριβάνι, Σπλάντζια ή Πλάζα και Καστέλι.. Στις περιοχές αυτές τα Τούρκικα σπίτια με τα καφασωτά παράθυρα, τα Τούρκικα λουτρά, τα στενά δρομάκια, ο μιναρές της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου Σπλάντζιας από τότε που ήταν τζαμί, μαζί με τον τεράστιο πλάτανο της πλατείας της που στα κλαδιά του κρέμασαν οι Τούρκοι τον Επίσκοπο Κισσάμου Μελχισεδέκ και πολλούς άλλους, σε ξαναφέρνουν πολλά χρόνια πίσω και σου θυμίζουν σελίδες τραγικές της ιστορίας μας.

Το φρούριο ΦιρκάςΣτην περιοχή αυτή είναι φανερά τα τμήματα των ενετικών τειχών, ο ναός του Αγίου Φραγκίσκου όπου στεγάζεται το αρχαιολογικό μουσείο, τα νεώρια και το ιστορικό φρούριο του Φιρκά που σήμερα είναι ναυτικό μουσείο και στο οποίο υψώθηκε επίσημα η Ελληνική Σημαία την 1η Δεκεμβρίου 1913 για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Η νέα πόλη που απλώνεται γύρω από την παλιά, έχει καλή ρυμοτομία, σύγχρονες οικοδομές, άφθονο πράσινο και πάρα πολλά αξιοθέατα που αξίζει να τα επισκεφτεί κανείς. Απ' αυτά τα σημαντικότερα είναι η ο τάφος του Βενιζέλου, το Ρολόι, η περίφημη Δημοτική Αγορά, οι ανασκαφές της αρχαίας Κυδωνίας (παλιό λιμάνι), ο Δημοτικός Κήπος, η Μητρόπολη, τα Δικαστήρια, καθώς και τα πολλά μουσεία που υπάρχουν μέσα στην πόλη (Ναυτικό, Ιστορικό, Αρχαιολογικό, Λαογραφικό κ.α)