Φαιστός

 

 

    Η Φαιστός είναι ο δεύτερος, μετά την Κνωσό, σπουδαιότερος αρχαιολογικός χώρος. Βρίσκεται 62 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ηρακλείου και είναι κτισμένη σε τοποθεσία με υψόμετρο 100 μέτρα απο την θάλασσα. Τριγύρω της υπάρχουν επιβλητικά βουνά με πιο γνωστό τον Ψηλορείτη. Σύμφωνα με την μυθολογία στην Φαιστό βασίλεψε η δυναστεία του Ραδάμανθυ, γιου του Δία και αδελφού του Μίνωα. Οι κτήσεις της Φαιστού εκτείνονταν απο το ακρωτήριο Λίθινο ώς το ακρωτήριο Μέλλισσα και περιελάμβανε επίσης τα νησιά Παξιμάδια, ενώ διέθετε δύο ισχυρά λιμάνια τα Μάταλα και την Κομμό. Ήταν πολύ πλούσια και δυνατή πόλη και διέθετε δικά της νομίσματα.

Ο αινιγματικός δίσκος της Φαιστού.    Το πρώτο ανάκτορο οικοδομήθηκε στα 1900 π.Χ και είχε έκταση (μαζί με τα γύρω κτίσματα) 18.000 τετραγωνικά μέτρα. Όπως η Κνωσός έτσι και η Φαιστός το 1700 π.Χ, μετά τον καταστροφικό σεισμό, καταστράφηκε ολοσχερώς. Στην συνέχεια στην θέση του κτίστηκε νέο και πιο επιβλητικό ανάκτορο στο οποί ανήκουν τα περισσότερα ερείπια. Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία που έφεραν οι ανασκαφές και το δεύτερο ανάκτορο καταστράφηκε από σεισμό. Παρά όμως τις συνεχείς καταστροφές η Φαιστός συνεχίζει να ευημερεί κατά την αρχαϊκή, κλασική και ελληνιστική περίοδο μέχρι την στιγμή όπου η Γόρτυνα, που ήταν αντίπαλος της, την καταστρέφει το 200 π.Χ.

    Οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού άρχισαν το 1900 από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή υπό τον Federico Halbherr και συνεχίστηκαν από τους L. Pernier και D. Levi.