Τοπικές Ενδυμασίες

Σήμερα η παραδοσιακή τοπική ενδυμασία δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά όσο παλαιότερα αλλά μπορεί να δει κανένας ανθρώπους να φορούν την κρητική φορεσιά (την ανδρική) σε ορισμένα χωριά, σε εκδηλώσεις και στους κρητικούς γάμους.

Οι παραδοσιακές φορεσιέςΗ ανδρική φορεσιά επηρεάστηκε από πολλούς παράγοντες και κατά τα τέλη του 16ου αιώνα κατέληξε στη γνωστή διαδεδομένη σ'όλοκληρο το Αιγαίο, βράκα. Διακρίνεται σε καθημερινή και γιορτινή. Η γιορτινή φορεσιά αποτελείται από μπλε, τσόχινη βράκα (σαλβάρια), το "μεϊντανογίλεκο" (μαύρο γιλέκο), ζώνη που το μήκος της μπορεί να φτάνει και τα δέκα μέτρα, ανοικτόχρωμο υφαντό πουκάμισο και το χαρακτηριστικό μαύρο μαντήλι με τα κρόσσια (κρουσσαλιδάτο μαντήλι). Στα πόδια φορούν άσπρες δερμάτινες μπότες (στιβάνια), στο λαιμό την χρυσή αλυσίδα και τέλος στην μέση έχουν το ασημένιο μαχαίρι, που πάνω στην λάμα υπάρχει χαραγμένη μια μαντινάδα. Η φορεσιά από περιοχή σε περιοχή έχει και κάποιες διαφορές που αφορούν το κάλυμμα του κεφαλιού που μπορεί να είναι φέσι με γαλάζια φούντα (Σφακιανό) ή ως προς το χρώμα της ζώνης που μπορεί να είναι μαύρη ή κόκκινη. Η διαφορά της επίσημης φορεσιάς από την καθημερινή είναι στην καλύτερη ποιότητα των υφασμάτων.

Η γυναικεία φορεσιά αποτελείται από ένα είδος βράκας (απομεσόρουχο) που δένεται στους αστραγάλους, το σακοφούστανο και τη μπροστοποδιά. Στο κεφάλι φορούν το γνωστό "τσεμπέρι" (μαντήλι) ή το "παπάζι" (φέσι) ενώ στα πόδια φορούν ψηλοτάκουνα παπούτσια. Η γυναικεία φορεσιά δεν συναντάται στις μέρες μας παρά μόνο σε λαογραφικά μουσεία και σε εκδηλώσεις όπου τα κρητικά συγκροτήματα χορεύουν παραδοσιακούς χορούς. Διακρίνεται και αυτή σε επίσημη και καθημερινή. Η διαφορά της επίσημης φορεσιάς από την καθημερινή είναι κυρίως ως προς τα στολίδια (χρυσές λίρες στο στήθος) και τα κεντήματα πάνω στο μαντήλι και την ποδιά.