Τύλισος






Αρχαιολογικός Χώρος Τυλίσου (Οικία Α)Ο αρχαιολογικός χώρος της Τύλισου βρίσκεται 14 χιλιόμετρα δυτικά του Ηρακλείου. Όπως έδειξαν τα στοιχεία που ήρθαν στο φώς από τις ανασκαφές, που έγιναν από τον Ι. Χατζηδάκη, η Τύλισος υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες μινωικές πόλεις και διατηρεί το προελληνικό της όνομα.

Στην Τύλισο δεν βρέθηκε κάποιο ανάκτορο, όπως την Κνωσό, τη Φαιστό και τα Μάλια αλλά 3 μεγάλα οικοδομήματα που χαρακτηρίστηκαν από τον Ι. Χατζηδάκη σαν "Οικίες". Τα 3 αυτά οικοδομήματα ανήκουν στην υστερομινωική περίοδο και αποτελούταν από υπαίθριες αυλές, κλιμακοστάσια, δωμάτια για το υπηρετικό προσωπικό, διαδρόμους, λατρευτικούς χώρους κ.α. Επίσης στο χώρο βρέθηκε δίκτυο ύδρευσης.

Στους κλασσικούς χρόνους η πόλη ήταν ανεξάρτητη και αυτόνομη ενώ ήταν σύμμαχος της Κνωσού. Σύμφωνα με τα νομίσματα που βρέθηκαν στο χώρο και πάνω τους απεικόνιζαν το κεφάλι της Ήρας στεφανωμένο με φοίνικες, μάλλον στην Τύλισο η θεά Ήρα είχε λατρευτικό χαρακτήρα. Εκτός των νομισμάτων αυτών βρέθηκαν και άλλα ευρήματα όπως ειδώλια, χάλκινα τάλαντα, αμφορείς, επιγραφές με γράμματα της γραμμικής γραφής Α, διπλοί πέλεκεις, πέτρινα σκεύη και εργαλεία, τοιχογραφίες κ.α. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.